Doprava zdarma pro objednávky nad 1500 Kč.

Hubnutí pomocí prostřeného stolu?

Samotné stolování, aneb prostřený stůl jako klíčový nástroj k eliminaci zbytečných kalorií.

Zdá se vám to jako hloupost? Přečtěte si článek a hned uvidíte, jak snadné je eliminovat zbytečné kalorie a dokonce tím zlepšíte nejen svůj fyzický vzhled, ale i svůj život.

 

Skoro každý z nás se občas potýká s touhou zhubnout a dosáhnout tak jiné tělesné váhy. Klíčem je samozřejmě vyvážená strava a pohyb. Níže vám ale ukážeme jeden malý trik, který skvěle funguje a upřímně zlepšuje kvalitu života. Pojďme si říct, jakou roli v hubnutí hraje stolování. Když si uvědomíme, jaké množství kalorií sníme mimo jídla, která jíme u stolu (záměrně neříkáme tři hlavní, protože někomu vyhovují tři hlavní jídla a někdo si denní příděl potravy radši rozdělí do pěti menších porcí), zjistíme, že hubnutí není vůbec složité. Cílem každé diety je eliminace nadbytečných přijatých kalorií. Často si ani neuvědomujeme, co jsme za den snědli, jsou to totiž nenápadné kalorie, které se schovají do limonády na pumpě, když tankujeme. Sladkého koblížku, když jdeme z krámu s nákupem, či do ochutnávání a oždibování jídla během vaření a v závěru jsou to kalorie, které sníme při sledování TV či koukání do mobilu.

Eliminace příjmu zbytečných kalorií a kultura stolování.

Kultura stolování zahrnuje nejen samotný čas, kdy jíme, ale také prostředí a způsoby, jakými konzumujeme jídlo. Když si uvědomíme, že jídlo je více než pouhá nutriční hodnota, ale také společenský rituál, začneme si ho více vážit a užít si ho plnými doušky. Prostřený stůl nám pomáhá vytvořit si prostor pro kvalitní stravování bez zbytečných rozptýlení, jako je například ochutnávání během vaření nebo scrollování na mobilu na sociálních sítích. Tím, že si krásně prostřeme stůl a věnujeme energii přípravě, rovnou dáváme svému tělu jasný signál. Nebudu se soustředit na nic jiného než na vědomou konzumaci. Budu jíst pomalu, v klidu a v hezkém prostředí. Vaše tělo se zklidní. Nebudete tak hltat a ani vás nenapadne během jídla koukat na TV či do telefonu.

Soustředěné stravování u prostřeného stolu je klíčem.

Když jíme u stolu a soustředíme se pouze na jídlo, vytváříme lepší spojení mezi naším tělem a myslí. Tímto způsobem snáze vnímáme pocit hladu a sytosti, což nás přirozeně vede k menším porcím. Navíc se stáváme více vědomými toho, co jíme, a snáze si uvědomujeme, kdy jsme dosáhli plnosti. Není nadarmo řečeno, že po jídle máte vyčkat dvacet minut s přídavkem a pokud ho budete stále chtít, ještě jste nedosáhli sytosti. Často se během konzumace musíme krotit v rychlosti, možná je to zvykem z minulosti, kdy rychlost byla znakem přežití i během jídla. Vždy tedy, když se vrhnete na jídlo, vědomě se zpomalte, vychutnávejte a dejte si na jídlo čas. I během pauzy na oběd odejděte od svého pracovního místa a věnujte dvacet minut vědomé konzumaci jídla.

Eliminace mimojídelných kalorií aneb diť jsem si tu jen dvakrát kousl.

Jedním z hlavních důvodů, proč mnoho z nás má potíže s hubnutím, je příjem kalorií mimo hlavní jídla. Počínaje ochutnáváním během vaření a konče snědenými pamlsky před televizí nebo rychlými občerstveními cestou z krámu. Tato nepozornost snižuje naše vědomí o příjmu kalorií a často představuje značný přebytek kalorií, který brání našemu úsilí zhubnout. U stolu se naučíme jíst záměrně a eliminovat zbytečné kalorie z naší stravy.

Protože přiznejte si, kdo si uvědomuje ty dva čokoládové bonbony, které dal do pusy během cesty z kanceláře A do kanceláře B. A víte, že právě tenhle malý rozdíl 100kcal může být to, co vás dělí od úspěšného hubnutí a "dělám úplně všechno a přesto to nejde".

Důležitost prostírání, prostředí kde jíme je klíčové.

Samotné prostírání stolu může hrát roli v tom, jak a co jíme. Když si vytvoříme pěkně prostřený stůl, dopomáhá to uvědomělému stolování a zdůrazňuje, že jídlo je něco víc než jen rychlá potrava. Takové pěkné prostředí nás může motivovat k tomu, abychom si své jídlo vychutnali a zároveň se vyvarovali nezdravých pokušení.

Závěrem už jen pár vět.

V dnešní uspěchané době může být stolování bráno jako zbytečnost, která nám rozhodně nebrání v dosažení cílů hubnutí. Když se ale zaměříme na vědomé a soustředěné stravování u prostřeného stolu, můžeme efektivně eliminovat kalorie, které sníme bez uvědomění. Dávejme si na sebe pozor a vnímejme jídlo jako zážitek, který nám pomůže dosáhnout zdravějšího životního stylu a ideální váhy bez drastického omezování.