Doprava zdarma pro objednávky nad 1500 Kč.

Úklid v domě, úklid v hlavě.

Ukliďte si doma a uklidíte si v hlavě, aneb vyhoďte zbytečné věci i myšlenky z vašeho života.

Úklid domova může znamenat mnohem více než jen zbavení se prachu a nepotřebných věcí. Je to také skvělá příležitost pro vyčištění mysli a vytvoření harmonie ve vašem životě. Jednou z efektivních metod, která se zde nabízí, je metoda světoznámé Marie Kondo. Tato metoda nám ukazuje cestu, jak nejen efektivně třídit a vyhazovat nepotřebné věci, ale také jak vytvořit prostor pro pozitivní energii. (I když i samotná autorka minimalistického životního stylu nedávno přiznala, že se jí držet harmonicky uklizený domov s třemi dětmi nedaří.)

Mnoho z nás se pohybuje v prostředí plném věcí, které už nepoužíváme nebo nám nepřinášejí radost. Takový nepořádek může vytvářet napětí a zmatek i v našich myšlenkách. Úklid domova tak může být metaforou úklidu v naší mysli. Když se rozhodneme vědomě se vypořádat s tím, co nám v životě neposlouží, uvolníme prostor pro nové možnosti a pozitivní myšlení, třeba i pro nové trvalé radosti.

Jak to myslíme? Jednoduše. Ukážeme si to na příkladu váz. Váza, to je takový kousek, který máme doma asi všichni. Někteří z nás si květiny kupují sami, někdo je jen dostává k příležitostem narozenin atd. Ale máte vázu, která vás těší? Nebo ji schováváte do skříně a vyndáte jen když je potřeba. Vázy z levného skla či nevkusné kousky, které jste dostali jako nevhodný (putovní svatební dar) nejsou něco, co doma chcete mít. Pokud nemáte ke kousku sentimentální vztah, pošlete je z domu a pořiďte si nový kousek, který se vám líbí. Aby vás pohled na něj těšil pokaždé, když na něj padne vaše oko. Uvažujte o velikosti, materiálu. Může být váza ozdobou i když není plná květin? A budou v ní dobře vypadat třeba i suchá vazba či ozdobené chvojí? Kam ji budete stavět? Na stůl, komodu, parapet? Všechny tyto otázky si položte a pak si vyberte kousek dle vašeho vkusu! My v DOMA HEZKÝ máme hrozně rádi porcelán, ale klasické kousky v modro bílém provedení jsou už trošku retro. Takže u nás hraje prim porcelán, modro bílý dekor, ale trochu v jiném provedení. Pokud máte rádi designové kousky, mrkněte na naše vázy.

Ale vraťme se k metodě organizace od Marie Kondo. Ta se zaměřuje na to, jak třídit a organizovat věci ve svém domě. Hlavním principem této metody je zachovat pouze ty věci, které nám skutečně přinášejí radost a mají pro nás emocionální hodnotu. Během procesu se ptáme sami sebe, zda nám daná věc dodává štěstí. Pokud ne, dáváme jí důstojný odchod. Tímto způsobem se osvobozujeme od fyzického zatížení, ale také otevíráme cestu pro pozitivní energii a uklidnění mysli.

Tato metoda nám také pomáhá rozpoznat, že jsme si často nechávali věci jen proto, že jsme měli pocit, že bychom je mohli někdy potřebovat. Tím jsme si vytvářeli nejen nepořádek ve svém domě, ale také v našich myšlenkách. Proč bychom měli nosit břemeno minulosti, když nám to brání v tvoření lepší budoucnosti?

Kromě samotného třídění a vyhazování je také důležité se naučit udržovat domov v pořádku. Když máme všechny věci na svém místě, nemusíme ztrácet čas hledáním a můžeme se věnovat důležitějším věcem v našem životě. Skvěle se nám osvědčili organizátory do šuplíků napříč všemi místnostmi domu. Pokud si nejste jistí, zda by vám systém boxů v šuplíkách vyhovoval, vyzkoušejte to klidně s krabicemi od bot. Mechanismus je úplně stejný; pokud se vám takto uspořádaný domov bude líbit, časem krabice vyměníte za textilní nebo plastové boxy. A uspořádaný prostor má příznivý vliv na naši psychiku a zvyšuje efektivitu. A to je něco, co si všichni přejeme.

Úklid domova a mysli by tedy měl být pravidelným rituálem. Stanovte si čas na třídění a organizaci a věnujte této činnosti plnou pozornost. Zjistíte, že i ti největší chaotici a bordelářští jedinci (JÁ SE PŘIZNÁVÁM) jsou v uspořádaném prostředí výrazně šťastnější, klidnější a jejich chaotické mysli dojdou poklidu.

Protože uklizený dům často znamená i uklizenou mysl.