Drobenkový koláč s lesním ovocem
Drobenkový koláč s lesním ovocem 🥧
Jednoduchý, vláčný a voňavý drobenkový koláč do kulaté formy, který se vždy povede. Kefírové těsto, šťavnaté lesní ovoce a křupavá drobenka – ideální kombinace na víkendové pečení. 💛
Ingredience (forma Ø 20–26 cm)
- 140 g polohrubé mouky
- 65 g ovesné mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- 80 g třtinového cukru
- 1 vejce
- 250 ml kefíru
- 100 g rozpuštěného másla
- lesní ovoce nebo jakékoliv jiné (klidně mražené) - dávám to, co mám doma, na fotkách jsou borůvky, ostružiny a rybíz a ve videu švestky
Na drobenku
- 3 lžíce ovesných vloček
- 3 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce studeného másla

Postup 🥄
- Troubu předehřejte na 180 °C.
- Nejdříve si připravte drobenku ze všech surovin a dejte ji do lednice.
- V míse smíchejte obě mouky, kypřicí prášek a cukr.
- Přidejte vejce, kefír a rozpuštěné zchladlé máslo. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto přesuňte do koláčové formy vyložené pečicím papírem nebo vymazané máslem a vysypané hrubou moukou.
- Poklaďte ovocem a posypte drobenkou.
- Pečte 40–45 minut dozlatova.
Léňa
