Doprava zdarma pro objednávky nad 1500 Kč.

Konec prázdnin? Prosím NÉ!

Jak se to zase stalo? Konec srpna na dohled a vy jste konečně začali trochu odpočívat a to je zase po všem?

 

Rodiny s dětmi už jsou v pomyslném stresu, nadchází náročné období, všichni zpátky do školy. Období se ale paradoxně dotýká nejvíce těch, kteří do školy už vůbec nechodí. Ať jste nebo nejste rodiče, podivný po prázdninový tlak zažíváte taky. Tak co s tím?

Sepsali jsme pár rad, které vám pomohou zůstat v klidu a září si užít naplno jako poslední letní měsíc.

 

Postupně se přizpůsobte novému spánkovému režimu

Jedním z klíčových faktorů přechodu z prázdninového režimu do školního je změna spánkového režimu. Pokuste se týden nebo alespoň několik dní před začátkem školy chodit spát o něco dříve a vstávat tak jako se vstává do školy. To vám pomůže postupně se adaptovat na nový časový harmonogram, a sníží riziko, že první den budete vylézat z postele s těžkýma očima. Nevstáváte do školy? Upravte si spánkový režim i tak, silnice budou plné mama papa taxíků a MHD zase dětí, když si v čas uvědomíte, že se blíží "TO" období nebudete zaskočeni. Vyrážejte proto ráno do práce trošku dřív a nebudete rozmrzeni.

2. Vytvořte si plán a rozvrh

Organizace je klíčová. Vytvořte si rozvrh, který zahrnuje čas pro učení, odpočinek, relaxaci a spánek. Vnímejte to jako šanci na efektivní využití času a učení se plánování a prioritizaci. S tímto přístupem budete mít všechny povinnosti lépe pod kontrolou a nebude se vám zdát, že se všechno děje najednou. A začněte s ním hned, nečekejte na začátek školy. Je totiž spoustu věcí, které se musí stihnout. Například zjistit, kam zmizela školní aktovka v červnu a zda v ní není schovaná svačina.

 

3. Zaměřte se na pozitiva

Namísto smutku z konce prázdnin se zaměřte na pozitivní aspekty návratu do školy. Přemýšlejte o tom, co jste za léto zažili, co vás těší na novém školním roce a koho z přátel zase uvidíte. Pamatujte si, že každý nový začátek nese sebou i příležitosti. A pro ty, kteří žádné prázdniny neměli, nenechte se stáhnout okolní atmosférou aktovek a penálů. Léto ještě nekončí, ba naopak nastává jeho nejpohodovější část a to léto babí. Vyražte na piknik, udělejte grilovačku či si užijte košty v moravských sklípkách i to může být září a závěr léta.

 

4. Udržujte kontakt s přáteli

Doba prázdnin často znamená oddělení od školních kamarádů. Před návratem do školy se spojte s přáteli, zjistěte, co dělali, a naplánujte si setkání. Tímto způsobem budete mít něco, na co se těšit, a zároveň se budete cítit spojení i přes oddělení v prázdninovém období. A to platí i pro dospěláky - pro ty dvojnásob. Zavolejte svým přátelům a naplánujte společnou aktivitu, konečně budou totiž všichni od moře zpátky!

 

5. Nové cíle, nové začátky

Návrat do školy znamená i novou příležitost. Udělejte si čas na zvážení, jaké cíle si chcete pro nový školní rok stanovit. Může to být vylepšení studijních výsledků, zapojení se do školních aktivit nebo něco, co jste si vždycky chtěli vyzkoušet. Tato nová energie může zpříjemnit přechod z prázdninového módou do školní rutiny. Prázdniny jsou pro všechny obdobím přechodu, škola neškola vnímejte to stejně, do konce roku je ještě dost času, dejte si nové cíle a zkuste si ten rok rozdělit na dvě části!

6. Podpora od rodiny a přátel

Pokud se cítíte trochu smutní z toho, že prázdniny končí, sdílejte své pocity s rodinou a přáteli. Někdy je dobré vytáhnout pocity na světlo a sdílet je s ostatními. Podpora a porozumění vašich blízkých může být velmi povzbuzující. A hlavně sdílená starost je poloviční starost!

 

Pamatujte, že přechod z prázdninového režimu do školní rutiny / nebo podovolenkového módu může být trochu náročný, ale s pozitivním přístupem a plánováním to může být hladký proces. Buďte otevření novým začátkům a příležitostem, které nový školní rok přinese. Někdy postačí si udělat radost něčím hezkým a z prázdninového tempa se vrátit do běžného rytmu prostě s úsměvem.