Doprava zdarma pro objednávky nad 1500 Kč.

Jak správně pálit svíčky a dostat z nich maximum!

Jak správně pálit svíčky a dostat z nich maximum!

Víte, co dodává domovu tu správnou atmosféru a zároveň nám umožňuje chvíli odpočinku? Svíčky! Ty krásné, plamenné bytosti, které nám dodávají světlo a nádhernou vůni. V našem případě jsou to přímo bytové parfémy. Abychom však z nich dostali co nejvíce a prodloužili jejich životnost na maximum, potřebujeme jim dát trochu lásky a pozornosti. Následující tipy vám ukáží, jak na to.

1.  Nová svíčko, vítej doma!

Když poprvé potkáte novou svíčku a konečně nastane moment "tak už tě teda zapálím"  udělejte si pro tenhle malý rituál dost času.

Je totiž úplně zásadní.

Nechte svíčku hořet tak dlouho, dokud se povrch vosku  rovnoměrně neroztaví  až do okrajů, někdy to může být až 4 hodiny!

Je to důležité,  proto, abyste zabránili tomu, že vznikne nežádoucí "tunel" uprostřed svíčky, který by mohl zkrátí její životnost.

 

Pamatujte, svíčka je jako dobrý příběh - potřebuje svůj čas, aby se rozvinula.

 

2. Stříhání knotu

Před tím než zapálíte svíčku, přistřihněte její knot - pakliže má svíčka knot textilní,  na délku zhruba 6-8 mm.

Pokud to neuděláte a budete pálit knot příliš dlouhý, riskujete, že vás místo poklidné atmosféry vyžene oblak černého kouře. Plamen bude nestabilní a bude šlehat do výšky. Pokud by byl knot příliš krátký naopak hrozí že se v roztaveném vosku utopí a svíčka nedosáhne svého potenciálu a utopí se.

 

3. Svíčky také potřebují pauzu

Máte radost z toho, že svíčka hoří správně a rovnoměrně? Tak  nezapomínejte, že i svíčky potřebují chvíli oddechu. Ideální je nechat svíčku hořet zhruba 3-4 hodiny, pak ji zhasněte. To pomůže udržet knot a poté plamen ve formě. Svíčka by měla být zapálená až minimálně po stejné době co hořela. Jen tak vosk stihne dobře vytuhnout.

 

4. To správné místo

Kam umístit svíčku? Ideálně na pevný povrch, daleko od věcí, které by rády vzplanuly (záclony, suché květiny, lidi...).

A samozřejmě, tam, kam vaši zvířecí domácí kamarádi a vaše ratolesti nemohou, přeci jen nechceme aby si hráli s ohněm.

 

5. Zhasínáme aneb kdy přestat pálit

Svíčku nechte dohořet max do 0,5 cm výšky vosku, i když jsou skleněné nádoby uzpůsobené pro svíčky a hoření, nízká hladina vosku může způsobit přehřátí a následné prasknutí až výbuch sklenice. A to orpavdu nechcete.

 

6. Průvan aneb nepalte svíčky ve dveřích

Pokud chcete mít požitek ze svíčky co nejdéle, rozhodně ji nepalte v průvanu. Věčné zhasínání plamene by mohlo rozkolísat teploty tání vosku a nevzhledný kráter je na světě.

 

7. Kvalita lepší než kvantita

Je pravdou, že za kvalitní svíčky si připlatíte. To už tak prostě bývá, ale drahá svíčka nemusí nutně znamenat, že je ze zdravých surovin. Při výběru se dívejte tedy nejen na cenu ale hlavně na složení svíčky. Například svíčky na našem e-shopu jsou všechny ze sojového vosku. Nejen že tak vydrží při správné péči dlouho hořet, ale díky absenci toxických látek vás z jejich hoření nebude bolet hlava.

Dalším aspektem je vůně, některé svíčky budou vonět při přičichnutí, ale když je zapálíte, tak vůně jaksi chybí.

Hledejte svíčky, které obsahují esenciální oleje, vonné  esence či dokonce domácí parfémy jako právě svíčky od nás v DOMA💙HEZKÝ.