Už máte dárek pro maminku ke Dni matek? Slavíme ho 11.5.2025!

Proč byste měli vyzkoušet alespoň jednou za život krocana.

Proč byste měli alespoň jednou za život zkusit krocana?

 

Pokud si lámete hlavu, k čemu je tahle filozofická otázka dobrá a proč by měl být krocan alespoň jednou v životě na vašem stole čtěte dál, možná je to trošku jinak než se celé zdá.

 

Pokuď máte rádi rodinné filmy, romantické komedie či prostě jednoduše film, který se odehrává v USA určitě tam padne zmínka o jejich velice oblíbeném svátku a to je den díkůvzdání, tzv. THANKS GIVING DAY. Nebudu zabíhat do detailů ohledně otců poutníků a původních obyvatel. Pokud to zjednoduším, je to podzimní rodinná/ přátelská sešlost v listopadu, cca měsíc před Vánoci.

U nás by se dala nahradit svátkem sv.Martina, který jezdí 11.listopadu na bílém koni a veze sebou pečenou husu se zelím a svatomartinské víno.

No a pokud jste romantické duše, které mají rádi teplo rodinného krbu, uznáte, že obraz rodiny kolem obřího krocana, plného stolu dobrot, vřelosti a listopadové atmosféry je prostě hřejivý a krásný. A možná oproti svatomartinské huse i trochu lehčí a méně umrtvující, i když dobrá husa má taky své...

A já už nějaký ten pátek tuhle za mě krásnou rodinnou tradici pouštím do své rodiny a svého okruhu přátel. Protože z husy by se vás tolik nenajedlo, je krocan ideální volbou pro početnější skupinu strávníků.

 

Takže vytáhnětě zástěrky, nažhavte trouby, prostřete stůl a přivítejte u vás doma všechny, které máte rádi. Uvidíte, že se vám vaše obdoba díkuvzdání a podzimního setkání bude všem líbit tak, že se z toho stane báječná rodinná/ přátelská tradice.

 

No a ať nemusíte hledat recept na skvělého krocana všude možně, přikládám svůj osvědčený:

 

Na hostinu pro 8 lidí  doporučuji krůtu o 5-6kg včetně krku, když jsme měli na díkuvzdání doma 24 lidí měli jsme 12kg krocana :) ( a seděli jsme i na zemi)

Krůta/ krocan se peče dle velikosti pozvolně a několik hodin a hlavně, den předtím odpočívá, vyhraďte si tedy dostatek času, jednoduše, není to minutka :)

 

Krůta se peče celkem 3 hodiny, ale záleží na velikosti konkrétního kusu.

Ingredience:

  • Celá krůta 5-7 kg , krk dáme pryč
  • 500 g měkkého másla
  • Bylinky podle chuti - šalvěj, tymián, rozmarýn
  • 1 lžičku soli a 1/2 hrnku soli 
  • Čerstvě namletý pepř
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 hrnek vývaru - podle toho co máme doma nebo udělat z odstřiženého krku
  • 2 cibule - nakrájené na kostičky
  • 3 mrkve nakrájené na kostičky
  • 4-5 nožiček řapíkatého celeru nakrájených na malé kousky

Směs na potírání krůty:

  • Půl hrnku másla roztaveného
  • 1 a půl lžičky soli
  • Lžička šalvěje 
  • Lžička rozmarýnu
  • Lžička tymiánu 
  • Čtvrt lžičky oregána
  • Půl lžičky pepře
  • Půl lžičky cibulového prášku 
  • 1 lžičky papiky
  • 2 lžíce hnědého cukru 

 

Postup:

Směs na potírání krůty - zamícháme všechny ingredience a udržujeme teplé do té doby než budeme potřebovat

Příprava krůty:

Očistíme krůtu do sucha papírovými utěrkami. Prsty oddělíme kůži na krůtích prsech tak aby nám vznikla kapsa do které dáme směs 200 g másla s bylinkami , lžičkou soli a pepřem, stejně tak uděláme kapsu z kůže na stehnech do které dáme tu samou směs. Opatrně potřeme celou krůtu zbytkem másla. V malé mističce smícháme kypřící prášek s polovinou hrnku soli. Posypeme tím celou krůtu, zajistí nám to křupavou kůži. Dáme připravenou krůtu na plech s mřížkou odpočinout na 24 hodin do lednice. 

 

Pečení krůty:

Předehřejeme troubu na 160 stupňů . Vysteleme plech alobalem a dáme na plech (pod mřížku) zeleninu- mrkev, celer, cibuli. Krůtu umístíme na mřížku a obalíme alobalem - svítivou stranou ven. Pečeme krůtu 2 hodiny do té doby než největší část prsou má 65 stupňů (pomocí kuchyňského teploměru). Potřeme krůtu připravenou směsí roztaveného másla a můžeme podlít zeleninu vývarem. Dáme pryč alobal a pečeme dál a zvýšíme teplotu trouby na 230 stupnu, pečeme do té doby než vnitřní teplota prsou dosáhne 68 - 75 stupňů, cca 15-30 minut. 

Vyjmeme z trouby a necháme maso odpočinout 20-30 minut před servírováním .