Jednouchá domácí vánočka mojí babičky
Legendární vánočka mojí babičky
Ingredience:
- 500 g polohrubé mouky
- 25 g droždí
- 2-3 žloutky
- 120 gramů cukru krupice
- 60 g másla
- 60 g sádla
- špetka soli
- 250 ml mléka
- lžičku vanilkového extraktu
- lžičku čerstvé kůry z BIO citronu
- rozinky
- mandlové plátky na posypání
- bílek na potření
Postup:
- Udělejte si kvásek (z odměřeného množství surovin)
25 g droždí
1 lžíce cukru
2 lžíce poloh. mouky
4 lžíce vlažného mléka - Ke droždí přidejte cukr a lžičkou míchejte tak dlouho, dokud se droždí nespojí s cukrem a vznikne tekutější těštíčko. Přidejte mouku a opět promíchejte. Přilijte vlažné mléko, promíchejte a zakryjte utěrkou.
- Nechte 15-20 min kynout.
- V mléce rozšlehejte žloutky a sůl.
- K mouce přidejte cukr, mléko s vejci a kvásek. Chvíli hněťte a jakmile se suroviny spojí, přidejte máslo se sádlem.
- Hněťte cca 10 minut v robotu do hladkého těsta.
- Ke konci přidejte vanilku a citronovou kůru.
- Nechte kynout přikryté na lince 1-1,5 hod.
- Rozdělte na 6 dílů.
- Udělejte hady a naplňte rozinkama.
- Upleťte vánočku, potřete bílkem a posypte plátky mandlí.
- Nechte na plechu přikrytou vánočku kynout 30 min nebo víc. Nakynout by měla být tolik, jak bude vypadat po upečení.
- Pečte na 180 st. 10-15 minut, potom snižte teplotu na 150 a dopékejte zhruba 45 minut.