Darujte veselé hrníčky svým dětem - Den dětí už 1. června!

Jednouchá domácí vánočka mojí babičky

Legendární vánočka mojí babičky

Ingredience:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 25 g droždí
  • 2-3 žloutky
  • 120 gramů cukru krupice
  • 60 g másla
  • 60 g sádla
  • špetka soli
  • 250 ml mléka
  • lžičku vanilkového extraktu
  • lžičku čerstvé kůry z BIO citronu
  • rozinky
  • mandlové plátky na posypání
  • bílek na potření

Postup:

  • Udělejte si kvásek (z odměřeného množství surovin)
    25 g droždí
    1 lžíce cukru
    2 lžíce poloh. mouky
    4 lžíce vlažného mléka
  • Ke droždí přidejte cukr a lžičkou míchejte tak dlouho, dokud se droždí nespojí s cukrem a vznikne tekutější těštíčko. Přidejte mouku a opět promíchejte. Přilijte vlažné mléko, promíchejte a zakryjte utěrkou.
  • Nechte 15-20 min kynout.
  • V mléce rozšlehejte žloutky a sůl.
  • K mouce přidejte cukr, mléko s vejci a kvásek. Chvíli hněťte a jakmile se suroviny spojí, přidejte máslo se sádlem.
  • Hněťte cca 10 minut v robotu do hladkého těsta.
  • Ke konci přidejte vanilku a citronovou kůru.
  • Nechte kynout přikryté na lince 1-1,5 hod.
  • Rozdělte na 6 dílů.
  • Udělejte hady a naplňte rozinkama.
  • Upleťte vánočku, potřete bílkem a posypte plátky mandlí.
  • Nechte na plechu přikrytou vánočku kynout 30 min nebo víc. Nakynout by měla být tolik, jak bude vypadat po upečení.
  • Pečte na 180 st. 10-15 minut, potom snižte teplotu na 150 a dopékejte zhruba 45 minut.