Doprava zdarma pro objednávky nad 1500 Kč.

Babí léto aneb jak si ho užít.

Jak si užít babí léto a připravit domácnost na blížící se zimu

Babí léto je období, které nám přináší krásné slunečné dny, teplé barvy a mírné teploty. Je to ideální čas pro venkovní aktivity, protože nehrozí, že se přehřejme a bude zborceni potem ale zároveň je to důležité období pro přípravu domácnosti na přicházející zimu. V tomto článku se podělíme o několik tipů, jak si užít babí léto a co je dobré udělat v domácnosti před nástupem chladnějšího počasí.

Užijte si venkovní aktivity, opravdu!

  1. Procházky v přírodě: Babí léto je ideálním obdobím pro procházky v přírodě. Není takové horko a ještě není potřeba vrstvit na sebe všechno hřejivé oblečení ze skříně. Vyberte si blízký les či park a vyražte prozkoumávat krásy podzimní přírody. S sebou vezměte fotoaparát a zachyťte krásné barvy listů a krajiny. Sbírejte kaštany a žaludy, traviny, prostě buďte co nejvíc venku!

  2. Pikniky: Udělejte si piknik s rodinou nebo přáteli. Stačí si sbalit deku, oblíbené jídlo a pití a vyrazit do parku. Piknik je skvělým způsobem, jak si užít slunečné dny a relaxovat venku, zima vám určitě ještě nebude a zároveň s absencí horkého počasí nepodlehnou dobroty v koši skáze.

  3. Sport a pohyb: Babí léto je vhodný čas na sportovní aktivity venku. Můžete hrát fotbal, frisbee, badminton nebo si užít parádní jízdu na kole. Pohyb na čerstvém vzduchu vám dodá energii a zlepší náladu a vy tak vytěžíte maximum a nabijete se do chladných dní, které brzy přijdou.

A jak připravit domov na zimu?

  1. Kontrola topení: Než přijde první mráz, je důležité zkontrolovat topení v domě. Ujistěte se, že všechny radiátory a kamna fungují správně. Pravidelná údržba topení vám ušetří nepříjemné překvapení v zimě, protože s prvními mrazy se zvyšují úměrně ceny oprav a prodlužují i termíny dojezdu servisního technika.

  2. Izolace oken a dveří: Dobrá izolace je klíčem k udržení tepla v domě a snížení nákladů na vytápění. Pokud zkontrolujete, zda vám okny či dveřmi vyloženě domů netáhne, zvažte nákup pořádných závěsů. Nejen že na chladnější dny propůjčí vašemu interiéru ještě útulnější dojem, ale zároveň se stanou velice vkusnou izolací-

  3. Čištění a servis krbu: Pokud máte krb, babí léto je ideálním časem na jeho čištění a servis. Krb vytváří útulnou atmosféru, může být také úsporným způsobem vytápění, ale aby dobře hřál, je potřeba ho pravidelně čistit. Objednejte si kominíka na pravidelnou revizi případně vyčištěte krb pomocí čistícího chemického polena, ale nezapomeňte, kontrola krbu se dělá každý rok a je velice důležitá!

  4. Příprava na zazimování rostlin: Pokud máte zahradu, měli byste přemýšlet o zimní přípravě. Ostříhat keře a stromky, posekat a pohnojit trávník a celkově připravit rostliny na chladnější období. To vám ušetří práci a výdaje na jaře, protože vše přežije. Pokud nemáte zahradu, ale jen třeba terasu či balkón, je čas zazimovat rostliny a nábytek. Pokud je potřeba něco opravit nebo dokoupit, podzim je ideální doba. Po letní sezóně seženete zahradní nábytek a doplňky se začnou slevou.

  5. Až se zima zeptá, co si dělal v létě: Většina z nás nežije odříznutá od civilizace a v našich středoevropských podmínkách po většinu času nehrozí zavalení sněhem, Proto není třeba se extrémně zásobit na případné měsíce bez možnosti si koupit jídlo. Ale pokud jste dosud neměli čas na zavařování ovoce, dobře se rozmyslete! Právě na konci léta má ovoce hlavně jablka a hrušky vrchol sezóny. Nejen že jsou skvělé odrůdy vhodné k uskladnění, ale dají se i dobře tepelně zpracovat ve formě pyré, kompotů nebo povidel. No a až vás někdy v listopadu přepadne mlsná,  taková domácí hrušková povidla do jogurtu nebo jen tak...to za to stojí.

              Babí léto je krásné období, které nám nabízí mnoho možností pro venkovní aktivity a zároveň nám dává šanci připravit se na zimu. Dodržováním těchto tipů si můžete maximálně užít babí léto a zároveň zajistit, že vaše domácnost bude připravena na chladnější měsíce. Takže využijte slunečných dnů, abyste si vytvořili krásné vzpomínky, a nezapomeňte na přípravu domu na zimu pro klidnější a útulnější období u krbu.