Recepty které vás zahřejí

Venku se ochladilo a je čas si připravit nějaké ty hřejivé dobroty. Zahřejí vás v bříšku ale i pohladí po duši.

 

1. Hříšně dobrá houbová polévka

Podzimní lesy jsou plné různých druhů hub, a proto by byla škoda nevyužít je ve vaření. Houbová polévka je jednoduchým a chutným způsobem, jak využít sezónní suroviny.

Suroviny:

  • 500 g čerstvých hub (např. žampiony, hříbky a společnost.)
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce másla
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvá petrželka na ozdobení

Postup:

  1. Na rozpáleném másle osmažte cibuli a česnek, dokud nezezloutnou.
  2. Přidejte nakrájené houby a smažte je, dokud neztratí veškerou tekutinu.
  3. Přidejte zeleninový vývar a vařte 15-20 minut, dokud houby nezměknou.
  4. Pomocí mixéru rozmixujte polévku do hladkého stavu.
  5. Přidejte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte.
  6. Vařte ještě několik minut, dokud polévka nezačne bublat.
  7. Dochutíme solí a pepřem a ozdobíme nasekanou petrželkou. Podáváme teplou.

2. Krémová dýňová polévka

Dýně jsou typickým podzimním plodem a můžete je využít k přípravě lahodné krémové polévky.

Suroviny:

  • 1 kg dýně (např. hokkaido)
  • 1 cibule, nakrájená na drobné kousky
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 litr zeleninového vývaru
  • 1 brambora, nakrájená na kousky
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • Sůl, pepř a mletá paprika podle chuti
  • Dýňová semínka a čerstvý tymián na ozdobu

Postup:

  1. Dýni oloupejte, zbavte semínek a nakrájejte na menší kousky.
  2. Na rozpáleném olivovém oleji osmažte cibuli a česnek, dokud nezezloutnou.
  3. Přidejte nakrájenou dýni a bramboru a krátce smažte.
  4. Přidejte zeleninový vývar a vařte 20-30 minut, dokud všechny ingredience nezměknou.
  5. Pomocí mixéru rozmixujte polévku do hladkého stavu.
  6. Přidejte smetanu ke šlehání a důkladně promíchejte.
  7. Dochutíme solí, pepřem a mletou paprikou podle chuti.
  8. Podávejte posypanou dýňovými semínky a ozdobenou čerstvým tymiánem.

3. Pečená jablka s ořechy a skořicí

Pro sladký závěr vašeho podzimního jídla můžete vyzkoušet pečená jablka. Tento dezert je nejen chutný, ale také voní po podzimu.

Suroviny:

  • 4 jablka (např. šampiony)
  • 50 g ořechů (vlašské, lískové, mandle)
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička skořice
  • 2 lžíce másla
  • Vanilkový puding nebo zmrzlina na podávání

Postup:

  1. Jablka umyjte a vydlabejte jádřince tak, aby vznikla malá důlka ve středu.
  2. V misce smíchejte nasekané ořechy, med, skořici a máslo.
  3. Tuto směsí naplňte jádřinec v každém jablku.
  4. Jablka pečte v předehřáté troubě na 180°C po dobu 20-25 minut, dokud nezměknou a nezačnou se lehce ruměnit.
  5. Podávejte s vanilkovým jogurtem nebo zmrzlinou.

S těmito recepty na podzimní prohřívací pokrmy se určitě zahřejete a užijete si oblíbenou sezónu. Nechte se unést podzimními vůněmi a chutěmi a zkuste něco nového ve vaší kuchyni.