Proč byste měli vyzkoušet alespoň jednou za život krocana.

Proč byste měli alespoň jednou za život zkusit krocana?

 

Pokud si lámete hlavu, k čemu je tahle filozofická otázka dobrá a proč by měl být krocan alespoň jednou v životě na vašem stole čtěte dál, možná je to trošku jinak než se celé zdá.

 

Pokuď máte rádi rodinné filmy, romantické komedie či prostě jednoduše film, který se odehrává v USA určitě tam padne zmínka o jejich velice oblíbeném svátku a to je den díkůvzdání, tzv. THANKS GIVING DAY. Nebudu zabíhat do detailů ohledně otců poutníků a původních obyvatel. Pokud to zjednoduším, je to podzimní rodinná/ přátelská sešlost v listopadu, cca měsíc před Vánoci.

U nás by se dala nahradit svátkem sv.Martina, který jezdí 11.listopadu na bílém koni a veze sebou pečenou husu se zelím a svatomartinské víno.

No a pokud jste romantické duše, které mají rádi teplo rodinného krbu, uznáte, že obraz rodiny kolem obřího krocana, plného stolu dobrot, vřelosti a listopadové atmosféry je prostě hřejivý a krásný. A možná oproti svatomartinské huse i trochu lehčí a méně umrtvující, i když dobrá husa má taky své...

A já už nějaký ten pátek tuhle za mě krásnou rodinnou tradici pouštím do své rodiny a svého okruhu přátel. Protože z husy by se vás tolik nenajedlo, je krocan ideální volbou pro početnější skupinu strávníků.

 

Takže vytáhnětě zástěrky, nažhavte trouby, prostřete stůl a přivítejte u vás doma všechny, které máte rádi. Uvidíte, že se vám vaše obdoba díkuvzdání a podzimního setkání bude všem líbit tak, že se z toho stane báječná rodinná/ přátelská tradice.

 

No a ať nemusíte hledat recept na skvělého krocana všude možně, přikládám svůj osvědčený:

 

Na hostinu pro 8 lidí  doporučuji krůtu o 5-6kg včetně krku, když jsme měli na díkuvzdání doma 24 lidí měli jsme 12kg krocana :) ( a seděli jsme i na zemi)

Krůta/ krocan se peče dle velikosti pozvolně a několik hodin a hlavně, den předtím odpočívá, vyhraďte si tedy dostatek času, jednoduše, není to minutka :)

 

Krůta se peče celkem 3 hodiny, ale záleží na velikosti konkrétního kusu.

Ingredience:

  • Celá krůta 5-7 kg , krk dáme pryč
  • 500 g měkkého másla
  • Bylinky podle chuti - šalvěj, tymián, rozmarýn
  • 1 lžičku soli a 1/2 hrnku soli 
  • Čerstvě namletý pepř
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • 1 hrnek vývaru - podle toho co máme doma nebo udělat z odstřiženého krku
  • 2 cibule - nakrájené na kostičky
  • 3 mrkve nakrájené na kostičky
  • 4-5 nožiček řapíkatého celeru nakrájených na malé kousky

Směs na potírání krůty:

  • Půl hrnku másla roztaveného
  • 1 a půl lžičky soli
  • Lžička šalvěje 
  • Lžička rozmarýnu
  • Lžička tymiánu 
  • Čtvrt lžičky oregána
  • Půl lžičky pepře
  • Půl lžičky cibulového prášku 
  • 1 lžičky papiky
  • 2 lžíce hnědého cukru 

 

Postup:

Směs na potírání krůty - zamícháme všechny ingredience a udržujeme teplé do té doby než budeme potřebovat

Příprava krůty:

Očistíme krůtu do sucha papírovými utěrkami. Prsty oddělíme kůži na krůtích prsech tak aby nám vznikla kapsa do které dáme směs 200 g másla s bylinkami , lžičkou soli a pepřem, stejně tak uděláme kapsu z kůže na stehnech do které dáme tu samou směs. Opatrně potřeme celou krůtu zbytkem másla. V malé mističce smícháme kypřící prášek s polovinou hrnku soli. Posypeme tím celou krůtu, zajistí nám to křupavou kůži. Dáme připravenou krůtu na plech s mřížkou odpočinout na 24 hodin do lednice. 

 

Pečení krůty:

Předehřejeme troubu na 160 stupňů . Vysteleme plech alobalem a dáme na plech (pod mřížku) zeleninu- mrkev, celer, cibuli. Krůtu umístíme na mřížku a obalíme alobalem - svítivou stranou ven. Pečeme krůtu 2 hodiny do té doby než největší část prsou má 65 stupňů (pomocí kuchyňského teploměru). Potřeme krůtu připravenou směsí roztaveného másla a můžeme podlít zeleninu vývarem. Dáme pryč alobal a pečeme dál a zvýšíme teplotu trouby na 230 stupnu, pečeme do té doby než vnitřní teplota prsou dosáhne 68 - 75 stupňů, cca 15-30 minut. 

Vyjmeme z trouby a necháme maso odpočinout 20-30 minut před servírováním .