Doprava zdarma pro objednávky nad 1500 Kč.

Čaj plný imunity roste kolem nás.

Čaj z šípků už dělali naši předkové a i když neměli k dispozici informace o jejich detailním složení, moc dobře věděli, že je zdraví prospěšný a že pomůže přecházet podzimním neduhám. Popoíjením šípkového čaje předejdete snadno nemocem a když na vás skočí nějaká ta podzimní rýma, budete s ní hotoví raz dva...

Šípkový čaj je oblíbený pro své vynikající chuťové vlastnosti a zdravotní benefity. Obsahuje bohaté množství vitamínu C, flavonoidů a dalších živin, což ho činí vynikající volbou pro posílení imunitního systému a udržení dobrého zdraví. Pravidelná konzumace šípkového čaje může pomoci snižovat záněty, podporovat trávení a přinášet další zdravotní výhody. Nyní se pojďme podrobněji podívat na postup, jak připravit domácí šípkový čaj a využít všechny tyto přínosy.

 

Co budete potřebovat:

  • Čerstvé šípky, a kolik? No záleží, kolik čaje chcete, my většinou nasbíráme kolem 500g

Postup:

  1. Vyberete kvalitní šípky: Pro sušení vyberte čerstvé a zralé šípky. Měly by být pevné a nezkažené. Vyvarujte se používání šípků, které jsou poškozené, prasklé, potlučené či napadené černou plísní.

  2. Očistěte šípky: Omyjte šípky pod tekoucí vodou a poté je nechte oschnout. Potřebujete odstranit stonky a semena. Nejlepší je použít ostrý nůž a rozkrojit šípky na poloviny. Poté vytřete semena a vlákna, která jsou uvnitř, já to dělám v rukavicích, jelikož štětičky zevnitř šípků se snadno zadřou a pak svědí.

  3. Rozložte šípky: Položte vyčištěné šípky na pekáč nebo plech s pečicím papírem. Rozprostřete je tak, aby se překrývali.

  4. Sušení v troubě, pokud nemáte sušičku: Pokud nemáte možnost sušit šípky na slunci což na podzim už moc nejde nebo v elektrické sušičce, můžete je také usušit v troubě. Nastavte troubu na nízkou teplotu (ideálně kolem 50-60°C) a rozložte šípky na pečicím papíru na plechu. Dávejte pozor, aby se šípky nepřipálily. Sušte šípky v troubě po dobu několika hodin, pravidelně je kontrolujte a otáčejte.

  5. Skladování: Jakmile jsou šípky úplně usušené (budou tvrdé a suché), uložte je do hezké vzduchotěsné nádoby.Usušené šípky můžete později použít k přípravě domácího šípkového čaje. Stačí je nasekat nebo nechat jen tak jak jsou, zalít horkou vodou a louhovat. Pokud rádi sladíte, doslaďte si čaj medem.

 

Vychutnejte si tradiční čaj, který chystali naše babičky a udělejte i něco pro své zdraví.