Doprava zdarma pro objednávky nad 1500 Kč.

Mandarinetto, chuť Itálie

Mandarinetto: Sladký a Osvěžující Likér ze Středomoří

Mandarinetto je italský mandarinkový likér, který má hluboké kořeny v tradiční středomořské kuchyni. Tento sladký a osvěžující likér se vyrábí z mandarinkových pomerančů a je oblíbený pro svou jemnou citrusovou chuť a vůni. Přečtěte si více o historii a výrobě tohoto italského pokladu.

Původ

Mandarinetto pochází z oblasti Středomoří, kde jsou mandarinky tradiční součástí zemědělské krajiny. Italská Amalfijská pobřeží, Sicílie a další středomořské regiony jsou známé svými sladkými a šťavnatými mandarinkami, které jsou klíčovou surovinou pro tento likér.

Výroba

Mandarinetto se vyrábí jednoduše a tradičně. Kvalitní mandarinkové pomeranče jsou pečlivě oloupány a nakrájeny na tenké plátky, čímž se zachytí sladká chuť a aroma. Tyto plátky mandarinky jsou následně macerovány v neochuceném alkoholu, obvykle vodce, po dobu alespoň týdne. Tento proces umožňuje, aby se vůně a chuť mandarinky spojily s alkoholem, vytvářejíce základ likéru.

Následně se připravuje cukrový sirup, který se smíchá s mandarinkovým alkoholem, čímž se reguluje sladkost likéru. Důležité je pečlivé promíchání a následné dozrávání likéru, aby se dosáhlo optimální chuti.

Použití

Mandarinetto je oblíbený jako digestiv, což je tradiční způsob, jak zakončit italský oběd. Je to ideální způsob, jak završit slavnostní večeři a podpořit trávení. Můžete ho také využít jako složku v koktejlech nebo ho podávat s ledem jako osvěžující nápoj během horkých letních dnů.

 

Mandarinetto je italský likér s bohatou historií a sladkou tradicí. Jeho výroba z mandarinkových pomerančů a jednoduché složení mu dodávají jedinečnou chuť a vůni. Když se ochutnáte, získáte vůni Středomoří a sladkost slunce. Pokud hledáte nápoj, který spojuje tradici, chuť a kvalitu, nezapomeňte ochutnat Mandarinetto při návštěvě Itálie nebo si ho sami vyrobit podle tohoto receptu.

Mandarinetto je více než jen likér; je to lahodná památka na Středomoří a jeho sladké pomeranče, které tuto část světa dělají tak jedinečnou.

 

A vy si ho můžete udělat v pohodlí svého domova a vzpomínat tak v zimních dnech na slunné dny u moře.

 

Recept:

1kg bio neošetřených mandarinek

1 l čirého alkoholu - vodka

400g cukru krupice

400 ml vody

 

Mandarinky důkladně omyjte a oloupejte. Na loupání použijte nožík, jelikož potřebujete jen tu svrchní kůrku, nikoliv tu bílou část.

Kůru z mandarinek dejte do sklenice a zalijte ji vysokoprocentním alkoholem. Já používám kvalitní vodku.

 

Sklenici uzavřu a nechám při pokojové teplotě minimálně týden macerovat, doporučuji ale týdny dva.

Poté se výluh scedí a mandarinkové slupky vyhodí.

Přichystá se cukrový sirup, který se vytvoří smícháním 400g cukru krupice a 400 ml vody. Směs cukru a vody přivedete k varu až se cukr rozpustí.

Nechte jej vychladnout na pokojovou teplotu a poté smíchejte s mandarinkovým výluhem.

 

Likér nalijte do lahví a nechte alespoň dva týdny odpočívat v chladu a temnu. 

P.S. je to skvělý dárek pro ty, kteří mají všechno a nic nechtějí :)