Doprava zdarma pro objednávky nad 1500 Kč.

Až se zima zeptá, co jsi dělal v létě - pečený čaj!

Až se zima zeptá, budete na tento rok připraveni.

Ne, nezbláznili jsme se. Víme, že je konec července, a i když poslední tři dny vypadají jako na podzim, stále věříme, že letos ještě vytáhneme plavky.

Ale když se nám počasí rozhodlo nachystat dešťový víkend, přinášíme vám tip na víkendovou zábavu. Je totiž období sklizně nejrůznějších bobulovin. Maliny už pod svou vlastní tíhou odpadávají z keříků, ostružiny se vybarvují, rybíz je na svém vrcholu a švestky a ringle - špendlíky na slunných místech začínají být "hotové".

A to znamená čas přípravy pečených čajů!

Možná pečený čaj neznáte? Jeho konzistence v zavařovací sklenici připomíná marmeládu a dokonce může nahradit nějakou pikantní marmošku. Ale pečený čaj je opravdu čaj, i když žádný tein neobsahuje.

Nyní se podíváme, jak tento báječný čaj připravit:

Suroviny:

  • Mix ovoce (jablka, ostružiny, hrušky, švestky, maliny, rakytník, borůvky, jahody, hroznové víno) - kromě melounu téměř cokoli 
  • Med nebo cukr (množství dle osobní preference, doporučuje se 0,5 kg cukru na 1 kg ovoce, ale někteří upřednostňují menší sladkost, stačí kolem 200 g cukru)
  • Šťáva ze dvou citronů na 1 kg ovoce
  • Koření na pečený čaj,můžete koupit hotovou směs, nebo okořeňte podle sebe kořením jako je skořice, anýz, badyán, hřebíček

Postup:

  1. Ovoce nakrájejte a dejte na hlubší plech. Bobuloviny nechte v celku.
  2. Přidejte koření dle své chuti.
  3. Přidejte cukr nebo med podle sladkosti, kterou preferujete.
  4. Zakápněte šťávou ze dvou citronů.
  5. Pečte v troubě při teplotě 200 stupňů cca 1 hodinu.

Během pečení se objem ovoce v plechu sníží asi o polovinu a vytvoří se hustá kompaktní směs. Tu ještě horkou nalijte do vyvařených skleniček, a pro lepší konzervaci přidejte do každé sklenice polévkovou lžíci rumu.

Zavřete skleničky s horkou směsí a otočte je dnem vzhůru. Vznikne tak podtlak, a skleničky se krásně zavaří.

Doporučuji na pečené čaje volit malé skleničky, které mohou být krásným dárkem pro vaše blízké v období podzimu a zimy. Samozřejmě si ho ale můžete užít i sami.

 

Na závěr jen dodáme že se jedná o skvělý zdroj vitamínu C, takže je vlastně i prospěšný :)